Vad är DRM?

Uppdaterad

Adobe DRM-kryptering eller DRM-skydd
Förkortningen DRM står för "Digital Rights Management"dvs ett kopieringsskydd för digitala filer.
Kopieringsskyddet sätts av förlaget/utgivaren.

E-böcker utgivna av utländska förlag (samt ett fåtal svenska) är Adobe-krypterade, och Adobe-kryptering är just ett "Digital Rights Management" (DRM) kopieringsskydd.

Det innebär att du inte kan kopiera och använda filen hur som helst, utan den är knuten till dig.

För att e-boken ska vara låst till dig personligen och inte till en specifik telefon, läsplatta eller dator krävs det att du har ett Adobe-medlemskap, ett s k Adobe-ID. Det är med detta ID som du sedan bekräftar att du är ägare till boken.

DRM-kryptering gäller endast e-böcker och inte ljudböcker.

Viktig punkt för DRM-krypterade böcker
När du i "Adobe Digital Editions" för första gången öppnar en e-bok som är DRM-krypterad, se till att datorn auktoriseras med ditt Adobe-ID.

Om du väljer att auktorisera datorn utan Adobe-ID kommer du inte kunna ladda ner e-boken igen, inte i "Adobe Digital Editions" och inte heller någon annanstans. Läs om hur du skapar ett Adobe-ID.

Vattenmärkning
Svenskutgivna e- och ljudböcker böcker och en del internationellt utbud vattenmärks.
Läs mer om mer om vattenmärkning av e- och ljudböcker.