Förkortningen DRM står för "Digital Rights Management", det vill säga ett kopieringsskydd för digitala filer. Kopieringsskydd sättas av förlaget / utgivaren. E-böcker utgivna av utländska förlag (samt ett fåtal svenska) är Adobe-krypterade, och Adobe-kryptering är just ett DRM kopieringsskydd. DRM-kryptering gäller endast e-böcker och inte ljudböcker.Krypteringen innebär att:


  • Du inte kan kopiera och använda filen hur som helst, då den är knuten till dig

  • Du låser boken till dig personligen och inte till en specifik mobiltelefon, läsplatta eller dator genom att du har ett Adobe-medlemskap, ett så kallat Adobe-ID. Det är med detta ID som du sedan bekräftar att du är ägare till boken.

  • Antal nedladdningar av e-boken är begränsat till 3 gånger (det finns inget sätt att utöka antal nedladdningar).Viktig punkt för DRM-krypterade böcker:

När du i "Adobe Digital Editions" för första gången öppnar en e-bok som är DRM-krypterad, se till att datorn auktoriseras med ditt Adobe-ID. Om du väljer att auktorisera datorn utan Adobe-ID kommer du inte att kunna ladda ned e-boken igen, inte i "Adobe Digital Editions" och inte heller någon annanstans. Läs om hur du skapar ett Adobe-IDVattenmärkning:

Svenskutgivna e- och ljudböcker och en del internationellt utbud vattenmärks. Läs mer om vattenmärkning av e- och ljudböcker.


Tillbaka till Bokus