Vad heter de olika bokformaten? 

Det finns olika format, bandtyper och bindningar på böcker. En del gillar att fylla resväskan med pocket inför semestern, andra föredrar en gedigen inbunden bok. Här har vi samlat de vanligaste bokformaten som används i Sverige.

 

Inbunden bok
 

Den inbundna boken är ett av de vanligaste typen av bokformat. Du känner igen boken på dess hårda pärmar och är bunden med tråd som du kan se om du ställer boken på ett bord och tittar där sidorna fäster in på bokryggen. Om ryggen är limmad räknas det dock också som en inbunden bok, så det så! För att skydda den hårda pärmen har boken oftast ett skyddsomslag i papper med flikar invikta som också kan användas som ett praktiskt bokmärke om du vill. Skyddsomslaget kan man ta bort, om man till exempel vill ha en mer enhetlig känsla i bokhyllan. Exempel på böcker som är inbundna är romaner och deckare men det kan i princip vara vilken genre som helst.Exempel på inbunden bok.

Bok med helfranskt band

En bok i helfranskt band är en inbunden bok som är skinnklädd; tänk en riktigt gammal bok som du kan hitta på farmors vind eller en lärobok på Hogwarts. Böcker med helfranskt band gör sig fint som inredningsdetalj eller vacker utfyllnad i bokhyllan, snarare än en bok du plockar upp ur väskan och läser på bussen (men det går säkert också).


Bok med halvfranskt band

En bok med halvfranskt band är en inbunden bok som har en skinnklädd rygg men hårda pärmar. Dessa böcker och även med helfranskt band, kan du med fördel fynda på loppis. Ofta kan du köpa hela serier i samma utförande, vilket både är fint och trevligt att ha hemma. Böcker av Selma Lagerlöf eller Utvandrarna-serien är exempel du kan kika efter. 

 

Bok med danskt band

En bok med danskt band är en bok i så kallat mjukband, som har invikta flikar och limmad eller trådbunden rygg. Observera att bok med danskt band och häftad bok är inte samma sak, men ser ganska lika ut. Danskt band förekommer oftare på olika typer av fackböcker snarare än romaner, kanske för att formatet känns mer praktiskt – en bokhylla full av danskt band är kanske inte det snyggaste vi har sett. 

Exempel på bok med danskt band

 

Häftad bok


En häftad bok är en enklare typ av bindning, som är limmad och har en mjuk pärm utan flikar. Det har blivit vanligt att kokböcker ges ut som häftade som ett alternativ till inbunden, för att vara mer smidig och lätthanterlig – till exempel om man behöver bläddra med en hand och har en stekpanna i andra handen. Även fackböcker är vanligt förekommande i häftat format. 

Exempel på häftad bok.
 

Bok med flexband

Flexband är en variant av häftad bok, med skillnaden att sidorna inte är limmade mot bokens rygg. Den har även tjockare pärmar som skiljer sig i storlek från bokens sidor. Man kan säga att det är en lyxigare typ av mjukbands-bok – och lyx gillar man ju.

 

Bok i kartonnage


Bok i kartonnage har hårda pärmar och påminner om en inbunden bok. Pärmarna är dock limmade och det är därför en enklade bindning än inbunden. Även pappret kan vara av lite enklare kvalitet, samt att det inte förekommer något skyddsomslag. Böcker i kartonnage kan till exempel vara barn- och ungdomsböcker, kokböcker, biografier eller fackböcker. Ett format som passar de flesta, helt enkelt!

Exempel på bok i kartonnage

 

Pocketbok 

En pocketbok är ett mindre format på bok med en mjuk pärm och limmad rygg. 

Precis som namnet föreslår ska en pocketbok rymmas i fickan – dock behöver fickan vara modell större om det ska funka! En bok kommer sällan i pocketformat som första utgåva utan det brukar ta minst sex månader efter originalet innan pocketboken kommer. Pocket är ett älskat format hos många då de är smidiga att ha med på resa eller ta fram under morgonpendlingen, medan andra skarpt ogillar att texten är mindre än vanligt samt att pocketböcker tenderar att dra iväg sidmässigt eftersom hela boken komprimeras. Så, en pocket på 700 sidor får nog hålla sig till väskan snarare än fickan. 

Exempel på pocketbok.
 

Bok i storpocket

Storpocket är som namnet föreslår en större variant av pocketbok – kanske till och med ett format som kan få över pockethatarna på andra sidan? Även den har limmad rygg och mjuka pärmar. Böcker kan ges ut som storpocket i stället för vanlig pocket, eller som en variant mellan originalutgåvan och pocketutgåvan. Storpocket: ett trevligt mitt-emellan-format. 

Exempel på bok i storpocket.

 

Storleksskillnad mellan storpocket och pocketbok:

Exempel som visar skillnaden i storlek mellan storpocket och pocketbok.


Spiralbunden bok
 

En spiralbunden bok innebär att ryggen är av spiral, och kan förekomma tex vid vägkartor eller kursböcker. Kanske inte det snyggaste typen av bok, men den är å andra sidan oftast tänkt för ett mer praktiskt syfte än estetiskt. Spiralen gör det även enkelt att få fram ett helt uppslag av boken, något som är användbart för till exempel kurslitteratur eller vägatlas eller körkortsteori. 

Exempel på spiralbunden bok.


Bok med schweiziskt band
 

Ett vad? Denna bindning är relativt ovanlig och kan ibland skapa förvirring hos läsaren – är boken trasig? Nej, det är bara en speciell typ av bindning där bokens inlaga sitter fast mot pärmens baksida medan ryggen och bokens framsida är lösa. Denna bindning förekommer främst på större böcker, till exempel coffee table-böcker och känns lyxig, och ger en känsla av att man vill bläddra långsamt. 

Exempel på bok med schweiziskt band

Digitala böcker
 

Ljudbok

En ljudbok är en digital bok som man lyssnar på. Ljudboken läses upp av en uppläsare och finns både som nedladdningsbar, eller i streamingtjänster som Bokus Play. En ljudbok passar till exempel perfekt på barnvagnspromenaden, under bilresan, på gymmet eller vid kvällsdiskningen – ja, alla tillfällen då det funkar mindre bra att läsa en fysisk bok. 

 

E-bok

En e-bok är en digital bok som läses på valfri skärm, till exempel dator, smartphone, eller surfplatta. Det finns även speciella läsplattor specifikt utformade för e-böcker. Hybridprodukt

En hybridprodukt består av en fysisk bok och digitalt material. Det digitala materialet mejlas till, på ordern angiven e-postadress när den fysiska boken skickas från vårt lager.  

Några olika format på den engelskspråkiga bokmarknaden: 


 

Vad heter olika bokformaten på engelska?

 

Hardback 

”Hardback” är motsvarigheten till vad vi i Sverige kallar inbunden bok eller bok i kartonnage.
 

Tradecloth


”Tradecloth” är motsvarigheten till inbunden. Bindningen är med tråd, boken har hård pärm och det är vanligt med skyddsomslag.

Tradepaper

”Tradepaper” kallas häftade böcker på engelska, det vill säga böcker med mjuk pärm utan flikar.
 

Paperback / Softback

”Paperback” eller ”Softback” på engelska innefattar både pocket, storpocket och häftade böcker. De har mjuk pärm och limmad rygg, men storlek på boken varierar.
 

Rough cut

”Rough cut” är ett format där sidorna på boken är ojämna för att ge boken en ”gammal” stil. Själva bindningen kan vara både inbunden och häftad. 

Exempel på bok med rough cutTillbaka till Bokus